MagicTouch

De maand juni is van start! Komende maand lichten we de MagicTouch Sirolimus Drug Coated Balloon catheter van Concept Medical toe hier op LinkedIN.

Vandaag trappen we af met de werking van sirolimus. Wat is sirolimus en wat is het verschil met paclitaxel?

Sirolimus staat al jaren goed bekend binnen de interventie-cardiologie maar is nog relatief onbekend binnen de perifere vasculaire interventies. Concept Medical heeft de MagicTouch PTA ballon ontworpen met sirolimus coating voor shunts, PTA en erectile dysfunction. Maar wat is sirolimus nu precies?

Sirolimus heeft een immuniteit onderdrukkend effect. Hiernaast heeft sirolimus ook een remmende functie van de zogenaamde mTOR-signaleringsroute. Deze route is van belang bij allerlei cellulaire processen zoals celgroei, -deling en -overleving.

Het grote verschil met de huidige standaard Drug-Coated-Balloon (DCB), dat paclitaxel bevat, zit in de aanpak van de celdeling. Paclitaxel werkt voornamelijk in de mitose-fase daar waar sirolimus dit pas aan het einde van de celdeling doet. Hierdoor is sirolimus cytostatisch in plaats van cytotoxisch, dat paclitaxel is.

Sirolimus wordt inmiddels veel gebruikt in studieverband met zeer goede resultaten. Hierdoor zal in de toekomst de vraag naar DCB met sirolimus steeds groter worden bij vasculaire interventies.

MagicTouch ED- Sirolimus Coated Balloon Catheter - SCB Concept Medical Scovas Medical Distributor Netherlands