Microvention

Hydrogel coils verslaan bare platinum coils in vergelijkende studie

 

 

Op het International Stroke Conference (ISC, 22-24 Februari, Houston, VS) zijn de studieresultaten van de GREAT randomised controlled trial gepresenteerd door Christian Taschner (Universiteit van Freiburg, Duitsland). De studie liet zien dat een betere outcome gehaald kan worden met hydrogel coils in vergelijking met bare platinum coils. 

 

Voor de behandeling van geruptureerde en ongeruptureerde intracraniële aneurysma’s wordt standaard gekozen voor coils. Een nadeel van deze techniek is echter de hoge rekanalisatie rate, waardoor het nodig is om een gedeelte van de patiënten opnieuw te behandelen. “Verschillende modificaties aan bare platinum coils werden in de praktijk geprobeerd, maar de meesten lieten geen klinische effectiviteit zien. Het enige type coil dat bewezen doeltreffend was in randomised controlled trials is de hydrogel coil. De hydrogel coil bestaat uit een platinum coil met een polymeer dat, wanneer in contact met een vloeistof, uitzet en op die manier de packing density van het gecoilede aneurysma vergroot” vertelt Taschner. Een tweede generatie hydrogel coil is nu beschikbaar in de kliniek. Het polymeer van de hydrocoils “is veel kleiner nu, waardoor de coil zachter is en er niet langer tijdsbeperkingen zijn voor de plaatsing van de coil” vertelt Taschner.

 

De GREAT-studie is uitgevoerd in 15 centra in Frankrijk en 7 centra in Duitsland. In totaal werden 513 patiënten gerandomiseerd. Na exclusie werden 243 patiënten in de hydrogel groep geanalyseerd en 241 patiënten in de bare platinum groep. De interventie groep kreeg tweede generatie hydrogel coils (HydroSoft/HydroFrame, Microvention) en minimaal 50% van de coils moesten hydrogel coils zijn.

De volgende 4 punten werden gecalculeerd om tot een statistisch significante conclusie te komen:      – Grote terugkeer van aneurysma na 18 maanden follow-up

– Herbehandeling voor grote terugkeer binnen 18 maanden

– Geen mogelijkheid tot follow-up door ziekte (mRS = 3 tot 5)

– Mortaliteit (mRS = 6)

 

Hydrogel Coils (2nd Gen) Bare Platinum Coils
1.        Major Recurrence 12% (28/243) 18% (42/241)
1.        Retreatment 3% (7/243) 6% (14/241)
1.        mRS = 3 to 5 1% (3/243) 0% (0/241)
1.        mRS = 6 3% (7/243) 4% (10/241)

 

In de hydrogel groep waren er dus 45 patiënten met nadelige samengestelde primaire uitkomsten en in de bare platinum groep 66 patiënten. Dit lijdt tot een reductie in de proportie van nadelige samengestelde primaire uitkomsten met hydrogel coils van 8.4%. Ook werd er voor de technische outcome een gemiddelde packing density berekend. Deze bedroeg 39% in de hydrogel groep en 31% in de bare platinum groep.

Taschner concludeert dat embolisatie met behulp van tweede generatie hydrogel coils de kans op nadelige uitkomsten verminderd, ten opzichte van bare platinum coils in de endovasculaire behandeling van medium-sized intracraniale aneurysma’s.
Het complete artikel van NeuroNews kunt u hier vinden: https://neuronewsinternational.com/hydrogel-coils-beat-bare-platinum-in-comparison-study/

 

Mocht u interesse hebben, meer willen weten, of Hydrogel coils een keer uit willen proberen, neem dan contact op met Rik Pierlo via 06-11231140 of rik@scovas.nl.