BioMimics 3D stent meest kosteneffectief alternatief op PTA bij arterio femorale interventies.

 

Onlangs is een artikel verschenen (Benjamin C Kearns et al.) waarbij gekeken werd naar de totale kosten en kosteneffectiviteit van vijf verschillende endovasculaire behandelingen bij arterio-femoraal vaatlijden.

Hierbij werd gebruik gemaakt van data over de kosten uit de Britse en Duitse gezondheidszorg.

PTA met bail-out plaatsing van een bare metal stent (BMS) werd gezien als behandeling volgens ‘standard of care’. De vier alternatieven hierop waren primair plaatsen van een bare metal stent, Drug Coated stents, Drug Coated Balloons (DCB) en biomimetische stents (BioMimics 3D). De kosten voor behandeling met PTA met als bail-out plaatsing van een BMS werden gehaald uit de database van de National Health Service. Aangenomen werd dat in 32,4% van de gevallen plaatsing van een BMS noodzakelijk was. De kosten van de overige alternatieven werden gebaseerd op het gemiddelde van prijzen van de firma’s, ziekenhuis prijzen en de mening van experts. Omdat prijsafspraken niet overal hetzelfde zijn werden er drie verschillende sets van inschattingen gemaakt.

Verder werd ook de mate van follow-up in beschouwing genomen, 3-maandelijks voor claudicanten ten opzichte van maandelijkse follow-up voor patiënten met kritieke ischemie.

Uit de resultaten bleek het gebruik van de BioMimics 3D stent het meest kosteneffectief te zijn. Daarbij werd ook het hoogste Quality Adjusted Life Years (QALY) gezien. Van de overige behandelingen was ook PTA met bail-out BMS laag in de kosten, maar had daarbij ook de laagste QALY.

Voor het volledige artikel verwijzen wij u door naar de volgende link; http://bmjopen.bmj.com/content/7/1/e013460

Wilt u meer weten over de BioMimics 3D stent, een demo zien of het product uit willen proberen, neem contact op met Marjolein Wever via marjolein@scovas.nl of via 06-52723028.