ASTER RCT toont geen significant verschil tussen ADAPT en stent retriever als primaire strategie bij acute stroke.

 

 

De ASTER-trial onderzoekt welke techniek als primaire strategie gebruikt moet worden (ADAPT of stent retriever) om maximale reperfusie te krijgen. De resultaten hiervan werden gepresenteerd door Bertrand Lapergue op het International Stroke Conference (ISC; 22-24 februari, Houston, VS).

 

De primaire outcome van de ASTER-trial was succesvolle revascularisatie (mTICI 2b/3) aan het eind van de behandeling. Secundaire outcomes waren succesvolle rekanalisatie na de toegewezen behandelingstechniek, procedure tijd, behoefte aan rescue techniek, complicaties en mRS na 3 maanden. 381 patiënten werden gerandomiseerd om ADAPT of stent retriever als primaire strategie te krijgen (eerste drie pogingen). 189 patiënten werden met een stent retriever en balloon-guide behandeld en 192 patiënten met de ADAPT-techniek. In de stent retriever groep kregen 19 patiënten niet de toegewezen interventie en in de ADAPT-groep was dat bij 18 patiënten het geval. Patiënten in de stent retriever groep hadden een gemiddelde NIHSS-score van 17 en bij de ADAPT-groep was dit 18.

Er was volgens Lapergue geen duidelijk verschil in tijd tussen de 2 strategieën. “Het enige wat we zagen was, dat het contact met de clot tot reperfusie met de aspiratie techniek iets sneller was”.

Primaire outcome van core lab geëvalueerde reperfusie outcomes lieten geen significant verschil zien tussen de 2 groepen. In de stent retriever groep werd een TICI 2b/3 gehaald in 157 patiënten (83.1%) en in de ADAPT-first groep waren dit 164 patiënten (85.4%). Wanneer gekeken wordt naar rescue therapie, waren er 45 patiënten (23.8%) in de stent retriever groep die een andere strategie nodig hadden, in de ADAPT-first groep waren dit 63 patiënten (32.8%). De succesvolle reperfusie na de eerste strategie was nagenoeg gelijk in de groepen. Bij stent retriever werd een TICI 2b/3 bereikt in 128 patiënten (67.7%) en TICI 3 in 67 (35.4%) patiënten; In de ADAPT-groep werd een TICI 2b/3 bereikt in 121 patiënten (63%) en TICI 3 in 55 patiënten (28.6%).

“De ASTER-trial is de eerste onafhankelijke grote RCT die gefocust is op het vergelijken van een nieuwe strategie met de gouden standaard. De ASTER-trial liet geen statistisch significante verschillen zien tussen aspiratie en stent retriever als primaire behandelingstechniek. De effectiviteit en primaire en secundaire outcomes waren vergelijkbaar”, concludeert Lapergue.

 

Volledige artikel beschikbaar via NeuroNews:

https://neuronewsinternational.com/aster-rct-finds-no-significant-difference-between-adapt-and-stent-retriever-as-frontline-strategy-in-acute-stroke/

 

De Sofia Plus 6Fr is dé perfecte catheter om de ADAPT-techniek uit te kunnen voeren. Mocht u deze catheter een keer willen zien of gaan gebruiken, neem dan contact op met Rik Pierlo via 06-11231140 of rik@scovas.nl.